Дянков обеща на винари и пивовари компромис за скандалната наредба

Симеон ДянковДо края на седмицата ще бъдат съгласувани по-меки разпоредби

Тази седмица работна група от Националната лозаро-винарска камара и Съюза на пивоварите в България ще представи конкретни предложения за омекотяване на скандалната наредба за нов контрол от митниците върху производството на акцизни стоки. Това стана ясно след среща на двата бранша с финансовия министър Симеон Дянков в петък. Срещата се състоя след пресконференция, на която производители на спиртни напитки протестираха срещу изискванията за поставяне на стотици контролни уреди по всички точки на производство. Според тях влизането на наредбата в сила ще съсипе алкохолната индустрия и ще доведе до фалити.

Предложения
Предложенията на работната група са за облекчаване на технологичния процес и финансирането на дейностите по контрола. Те ще бъдат обсъдени с представители на Агенция Митници. Ще работим по текстовете до петък, каза за в. Пари Пламен Моллов, председател на лозаро-винарската камара. Според него министърът е наясно с нещата, има виждане, че наредбата трябва да е работещ документ, което съвпада с желанието на бранша.

Обещание
Министър Дянков е предложил още през следващата седмица да се запознае на място с технологичния процес на една пивоварна и на една винарска изба. Целта ни е да елиминираме сивия и нелегален бизнес, но същевременно да създадем по-добри условия на легалния и да защитим фискалните интереси на държавата, каза министър Дянков. Очевидно намерението е Наредбата за специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване, използвани в производството и складирането на акцизни стоки, да влезе в сила, макар и смекчена с усилията на потърпевшите браншове.

Източник: www.pari.bg